Foto GaleriYaşamÇalışanlar dikkat: Haftalık izin 24 saatten az kullanılırsa ne olur?

Çalışanlar dikkat: Haftalık izin 24 saatten az kullanılırsa ne olur?

6 / 6 Çalışanlar dikkat: Haftalık izin 24 saatten az kullanılırsa ne olur?
16 Ağustos 2024 - 11:15

Kanun gereği, işçilere 7 günlük bir süre içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili yaptırılması zorunludur. Haftalık 45 saatlik çalışma süresinin 6 günde doldurulduğu iş yerlerinde hafta tatili bir gündür; 5 günde doldurulan yerlerde ise hafta tatili iki gündür. Hafta tatili hakkı kazanabilmek için işçinin tatilden önce 6 gün çalışmış olması gerekir. Zorunlu mazeret izinleri veya raporlu günler, çalışılmış gün olarak kabul edilir.

Yargıtay’a göre, eğer işçiye 7 günlük süre içinde kesintisiz 24 saatlik hafta tatili verilmezse, bu izin kullandırılmamış sayılır. İşçinin hafta tatilinde kısa bir süre dahi çalıştırılması, o işçinin hafta tatili hakkını kullanmadığı anlamına gelir.

İşçi, onayı olmadan hafta tatilinde çalıştırılamaz. Kendi rızasıyla hafta tatilinde çalışan işçiye, yüzde 50 zamlı olarak bir günlük ücret verilir.

Hafta tatilinde çalıştırılan ve fazla mesai ücreti alamayan işçi, bu durumu yazılı delil veya tanıkla ispat edebilir. İşveren ise, hafta tatilinde çalıştırmaya karşılık izin verdiğini veya ücret ödediğini yazılı belge ile kanıtlayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster