BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDüşük faiz dönemi başladı----

Düşük faiz dönemi başladı

Düşük faiz dönemi başladı
27 Ocak 2015 - 15:49 www.finansgundem.com

Enflasyon, ucuz petrol ve baz etkisiyle düşüş sürecine girdi; yani düşük faizin yolu açıldı. MB indirim sürecinin ilk adımını attı. Uzmanlar ne diyor?

2015 yılının ilk günlerini yaşarken kü­resel ekonomide ucuz petrolün yarattı­ğı iyimserlik devam ediyor. Öte yan­dan, petrol üreticisi ülkeler özellikle de Rusya ve Venezuela ekonomik krizle boğuşuyor. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın(ECB) tahvil alım programı da piyasaları bayram yerine çevirdi. ECB, aylık 60 milyar euro'luk varlık alımı yapmaya karar verdiğini, alımlarının Eylül 2016 sonuna kadar süreceğini açıkladı. Olumlu hava içeri­de de Borsa İstanbul'u 90 binin üzerine taşırken faiz ve dövizde yönü aşağı çevirdi.

2015 yılı Türkiye için düşük faiz anlamına geliyor. En azından hem hükümet hem piyasa çevrelerinin beklentileri bu yönde. Merkez Bankası uzun süredir faizleri daha fazla indirmesi yönünde baskıyla karşı karşıya. Buna kar­şın Merkez Bankası yaptığı değerlendirmelerde sürekli olarak enflasyonda­ki risk faktörlerine dikkat çekiyor. Ekonominin iki önemli riskinden biri olan enflasyonla ilgili son dönemde avantajlı bir sürece girilmiş durumda. Bu şartlarda Merkez Bankası'nın ge­çen hafta yaptığı toplantıda politika fa­izini 50 baz düşürmesi gelecek beklen­tilerini olumlu etkiledi. Banka politika faizini 8.25'den 7.75'e çekerken kori­dorun alt ve üst bandına dokunmadı. Ekonomi yönetiminden beklentiler da­ha yüksek oranlı bir indirim olmasına karşın, piyasa çevreleri bunun bir süreç olduğu görüşünde.

Uzmanlara göre, enflasyonda görünüm olumluya doğru gidiyor olsa bile Merkez Bankası'nın bir anda 100 ya da 125 baz puanlık bir indirim yapmasını beklemenin doğru olmayacağını savunuyor. Merkez Bankası'nın Faiz kararını uzlaşma arayışı olarak değerlendiren uzmanlara göre, faiz indirimi önemli bir gevşeme işareti. Ancak Merkez Bankası temkinli duruşunu da sürdürüyor. Yılın ilk yarısında ekonomide daha pozitif bir ortam öngören ekonomistler, enflasyonun ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre baz etkisinden dolayı 2-3 puanlık ciddi bir düşüş yaşayacağını tahmin ediyor.
 
"İHTİYATLI GİDECEK"
 
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası'ndan bir anda 100 baz puan gibi yüksek bir indirim bekleyenleri "bu işten anlamayanlar" olarak değerlendiriyor. Bürümcekçi'ye göre, Merkez Bankası son faiz kararında yapabileceğinin fazlasını yaptı. Koridoru değiştirmediği ve likidite politikasını da sıkı tuttuğu için faizler yüksek seyre­diyor. Çok önemli bir gev­şeme değil. Bürümcekçi, Ancak potansiyel olarak baktığımızda daha fazla indirim için yol olduğu görülüyor. Uzun vadeli faizlerin yüz de 7 civarında olması buna imkan veriyor. Getiri eğrisi şu anda yatay seyrediyor. Faizi yüzde 7'ye indirmek için yer var. Merkez Bankası'nın bunu yapması için enflasyonun da beklendiği gibi seyretmesi gerekiyor. Enflasyon yıl ortasında yüzde 5'e gelmeli. Bu durumda faiz indirimlerine devam edebilir. Merkez Bankası enf­lasyonun yüzde 5'de kalıcı olduğunu görmek istiyor. Bu yüzden ihtiyatlı gidecek" diyor.
 
"UZLAŞICI TUTUM GÖSTERİYOR"

 
Global Source Partners Türkiye Danışmanı Dr. Murat Üçer, Merkez Bankası'nın uzlaşıcı bir tavrı ortaya koyduğunu belirterek, herkesin nabzına göre şerbet verdiğini savunuyor. Üçer'e göre, Merkez Bankası, faizi indirdi ama koridoru değiştirmeyerek likidite operasyonlarıyla para piyasalarında faizi yüksek tutuyor. Böylelikle kur üzerinde oluşabilecek herhangi bir baskıyı da kontrol etmek istiyor. Merkez Bankası enflasyon düşüşünü bir fırsat olarak kullanacak ve bir miktar daha faiz indirecek. Kur riski azalsa Merkez Bankası daha rahat davranıp indirim oranlarını artıracak. Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici ise, piyasada Merkez Bankası'ndan daha fazla indirim beklendiğine dikkat çekerek, bunun altında bir indirim gelmesini çok fazla risk bulunmasına bağlıyor. Derici'ye göre, önümüzdeki dönemde politik baskının devam edeceği genel seçimler var. Ekonomide ciddi canlanma yok. Merkez Bankası indirime devam edebilir. Ancak yılın ilk yarısınında bu fırsatı bulabilir. İkinci yarıda ise FED’in faiz artırımı gündemde olacak.
 
"İKİNCİ YARIYA DİKKAT"
 
Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, Merkez Bankası'nın faiz indirmesiyle ilgili beklentilerin yılın ilk yarısına ilişkin olduğuna dikkat çekiyor. Keza Erginol'a göre, ilk yarıda enflasyonda düşüş bekleniyor. Baz etkisi ve petroldeki düşüş nedeniyle. Merkez Bankası'nın son faiz kararı ECB ve FED toplantısı öncesinde doların değer kazandığı bir ortamda gerçekleşti. Dolayısıyla bu ortamda Merkez Bankası faizleri tam düşürüyor diyemeyiz. Alt veya üst bantta değişiklik yapmayarak kurda olası bir dalgalanmaya karşı kendini güvenceye almış durumda. FED'in ikinci yarıda faiz artırımı gündeme gelecek. Doların uluslararası piyasada değer kazanacağı bir ortam bekleniyor. Bu ortamda ancak sıcak para girişleri sürerse faiz indirimleri sürebilir. Üst bantta da indirim olabilir. Ama genel olarak ilk yarıda aşağı, ikinci yarıda yukarı dönme ihtimali daha vüksek.
 
"ACELECİ DAVRANMAK TEHLİKELİ”

Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez


Petroldeki düşüşün enflasyonu da düşüreceğinin örneğini benzin fiyatlarından verebilirim. Yaklaşık altı ay önce İstanbul'da benzinin litresi 5 TL dolayındayken şimdi 4 TL dolayında bulunuyor. Bu düşüş, kişisel ulaşıma ek olarak firmaların taşıma maliyetlerini de etkileyerek enflasyon düşüşüne önemli bir destek sağlayacak. İkincisi bu yıl ilk dört ayda enflasyon geçen yılın aynı dönemine göre baz etkisinden dolayı yarı yarıya bir düşüş yaşayacak. Çünkü 2014'ün ilk dört ayında toplam enflasyon artışı 4.9 puan olmuştu. Bu yıl mayıs ayı itibariyle yüzde 6'nın altına gerileyecek. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın yaptığı son indirimin devamı olarak gelecek aylarda 0.25-0.50 puanlık indirimlerle devam etmesini öneriyorum. Bundan ötesi, dış finansmana bağlı bir ekonomi açısından aceleci davranmak olur ve kurlar açısından tehlike yaratabilir. (ERKAN KIZILOCAK – PARA DERGİSİ)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)