BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar kuru 2.80'i görür mü----

Dolar kuru 2.80'i görür mü

Dolar kuru 2.80'i görür mü
25 Nisan 2015 - 06:19 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın çarşamba günü yaptığı PPK toplantısında faizle ilgili yeni adım atmaması dolardaki yükselişi tetikledi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun hafta ortasında gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarına dokunmamasının ardından dolar hafta sonuna kadar yükselişini sürdürdü. Piyasalar Merkez Bankası'ndan ne bekliyordu? Merkez'in hamlesi yeterli görüldü mü? Dolar 2.80 lirayı görür mü? Şebnem Turhan, Hürriyet'teki yazısında uzman görüşüne de yer vererek bu soruların yanıtlarını verdi. İşte o yazı:

Yılın ilk aylarında ‘faiz indir’ baskısı nedeniyle bağımsızlığı sorgulanan, ardından hem siyasilerin hem piyasanın eleştirilerinin odağı haline gelen merkez bankası’nın çarşamba günkü Para Politikası Kurulu’nda hiçbir adım atmaması doları yeni tarihi zirvesine taşıdı. Güne 2.70 lira seviyelerinden başlayan dolar birden yükselişe geçti. Önce 2.73 lira zirvesi aşıldı ardından 2.7428 lira ile rekor geldi. Euro da bu kez dolara eşlik etti. Euro güne 2.92 liradan başlarken 2.9750 lirayı görerek bu yılın zirvesine çıktı. Ayrıca dün Türk Lirası’na karşı değer kazanmayan tek bir para birimi yok. Lira her para birimine karşı değer kaybetti en fazla kaybı yüzde 2.62 ile Malezya Ringgit’ine karşı yaşandı. Tüm bu kayıplara karşı Merkez Bankası’nın hamlesi 30 milyon dolar olarak açıkladığı döviz satış ihalesini 60 milyon dolar olarak açmak oldu. Serbest piyasada dolar günü 2.7270 liradan kapatırken bankalararası piyasada ise saat 18.30 itibariyle 2.7215 liradan işlem gördü.

BORSA YÜZDE 2 YÜKSELDİ

DOLARIN rekor kırdığı iki yıllık gösterge tahvil faizinin yüzde 10’un üzerinde işlem gördüğü dün Borsa İstanbul ise yükseldi. Borsa İstanbul yüzde 2.11 yükselerek günü 85 bin 551 puandan kapattı. Piyasa uzmanları borsadaki yükselişi ‘olağandışı’ olarak yorumladı.

2.80 LİRA OLUR MU?

Türkiye’de seçim öncesi belirsizlik ve yaşanan gerginlikler bir süredir Türk Lirası’nın dolar karşısında diğer para birimlerinden daha fazla kaybetmesine neden oluyordu. Ama Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu’nda geçen ayki açıklamayı ‘kopyala-yapıştır’ yapması ve faiz oranlarına ilişkin hiç bir değişiklik yapmaması tüm bunların üzerine tuz biber oldu. Merkez Bankası sadece Türk Lirası zorunlu karşılıklarına ödenen Faiz oranlarında 50 baz puan artış, döviz depo faiz oranlarında ise indirim yapmıştı. Uzmanlara göre piyasa Para Politikası Kurulu’ndan çıkan sonucu “Merkez Bankası Türk Lirası’nın değeri konusunda rahat” diye değerlendirdi ve gerekli hamleleri atmayacağına ikna oldu. Bu da önce 23 Nisan’da piyasa tatil iken doların 2.73 lirayı aşarak rekor kırmasına ardından dün de 2.74 liranın aşılması sonucunu doğurdu. Uzmanlar Merkez Bankası’nın adım atmadığı her gün Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybedeceği görüşünde. Uzmanlar dolar kurunda bu seviyelerin kalıcı olması takdirde 2.80 liranın görülmesinin de mümkün olduğu uyarısı yapıyor.

FAİZ %10’UN ÜZERİNDE

Merkez Bankası’nın çarşamba günkü açıklamasının ardından yüzde 10’u aşan iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün kapanışta yüzde 10.20 oldu. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise kapanışta yüzde 9.28’den işlem gördü.

Merkez’in hamlesi yetersiz kaldı

ALB Forex Analisti Enver Erkan, Merkez Bankası’nın çarşamba günü yaptığı hamlenin yeterli olmadığını ve TL’nin değer kaybettiğini söyledi. Erkan, “Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftaki hamlesi sonrasında ortaya çıkan fiyatlamalardan anlıyoruz ki, piyasa aslında Merkez’in daha keskin hamle yapmasını bekliyordu” diyerek Merkez’in zorunlu karşılık oranlarındaki ölçülü faiz artışı ve döviz depolarında ölçülü faiz indirimi hamlesinin yeterli olmadığını belirtti. Matematiksel müdahalelerin kurda gevşemeyi sağlamak açısından yeterli olmadığı belirten Erkan, yatırımcının ve kurumların halen dolar alma eğiliminde olduğunu vurguladı. Erkan şöyle devam etti: “Türk Lirası üzerinde zayıf makro veriler, yüksek enflasyon ve zayıf büyümenin yarattığı risklerle beraber, daha az riskli olan varlıklardan daha fazla getiri vaat etmiyor olması da değer kaybetme eğiliminin devam etmesine neden olmaktadır. Doların 2.73 liranın üzerinde kalıcı olursa 2.75 ve 2.80 liranın kısa sürede görülmesi mümkündür.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)