BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 3.20 TL olur mu?----

Dolar 3.20 TL olur mu?

Dolar 3.20 TL olur mu?
19 Nisan 2015 - 08:13 www.finansgundem.com

Dolar geçen hafta 2.73 TL’ye kadar tırmandı. Doların nereye kadar çıkacağı en büyük merak konusu...

Bugünlerde herkesin merak ettiği soru Dolar/TL kurunun nereye gidebileceği ile ilgili. Fed’in faiz artırma ihtimali dahi dolarda 2.33’lerden 2.70’lere doğru harekete neden olurken ilerleyen süreçte bu ihtimalin güçlenmesi ya da gerçekleşmesi halinde artışın yükselerek devam edip etmeyeceği tartışılıyor. Öte yandan bir de masada duran seçim atmosferi var.
Zirve yapan işsizlik oranı ve yükselen enflasyon beklentileri de olumsuzluğu körüklüyor. Bu nedenle felaket senaryoları da üst üste çiziliyor.
Türkiye jeopolitik konumu gereği şimdiye kadar küresel boyutta yaşanan krizlerden bir şekilde sıyrıldı ve hatta lehine dahi çevirdiği söylenebilir. Ancak küresel bazda doların değer kazanması ve yabancı para çıkışının hızlanma ihtimali, tedirginlik ve endişeleri hâlâ gündemde tutarken kuru zirveye çıkarıyor.
Grafiklere bakıldığında dolar/TL’nin uzun vadede yükselen bir kanal içerisinde hareket ettiği gözlenmekte. Güçlü direnç seviyesi olan 2.65’in üzerine çıkılınca kur yönelimini 2.70 ve 2.80’e doğru çevirdi. Geçtiğimiz hafta bir ara 2.70 dahi aşıldı. Sonrasında gelen satışlarla birlikte geriledi ancak hâlâ 2.65’in üzerinde ve 2.80 hedefi grafiklerde gözleniyor. Kuşkusuz hemen bu hedefe ulaşılmasını beklememeli.
Önümüzdeki 2-3 aylık zaman diliminde dolar/TL’de yatay bir hareket ve 2.65-2.50 aralığına kadar geri çekilme dahi yaşanabilir. Dolarda olası gerilemelerde dolar borcu olan kurumsal yatırımcıların talebi artabilir. Düşüşü fırsat olarak görenler de alım yapabilir. Böylesi bir durumda hedef seviye 2.80’in daha güçlü telaffuz edilmesi imkanı doğarken yeni direnç 3.20 olarak çalışmaya başlayacaktır.
 
Bu seviyeden alınır mı?
Peki dolar/TL bu seviyelerden alınırsa ne olur? Kayıp veya kazançlar neler olabilir? Kur cuma gününü 2.69 seviyesinden tamamladı. Doları 2.69’dan alanlar için kurun 2.75’e çıkması kazancın yüzde 2.23 seviyesinde gerçekleşmesi anlamına geliyor.
Doların 2.80 TL’ye çıkması halindeyse kazanç yüzde 4’e yükselecek. Bu kazançlar dolar yatırımcısını pek cezbetmeyebilir. Ancak uzun vadeli hedef olan 3.20’ye çıkılması halindeyse bugünden dolar alanlar için kazanç yüzde 18.9 gibi bir orana denk geliyor.
Dolar, son yaşadığı çıkışın ardından bir süre dinlenebilir ve hatta geri de çekilebilir. Peki olası geri çekilmelerde fiyatlar nerelere kadar inecek? Kur yüzde 1.4’lük kayıpla 2.65 TL’yi görebilir. Ya da değer kaybının daha da sürmesi halinde yüzde 3.35’lik kayıp ile 2.60’lara inebilir.
Genel ekonomide gelişmelerin olumlu gitmesi ve normalleşmenin yaşanması halinde kurdaki düşüş devam edecek ve en fazla yüzde 7’lik kayıp ile 2.5 TL seviyeleri görülecektir. Düşüşlerdeki kayıplarda olası seviyeler yüzde 1.4-3 ve 7; çıkışlarda kazançlar ise yüzde 2.2-4 ve 18 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenebilir. Oranlar göz önüne alındığında geri çekilmelerde alım fırsatları değerlendirilebilir.
Kurdaki mevcut seviyeler FED’in haziran ayında faiz artırıp artırmama yönündeki kararının etkilerini de şimdiden törpülemiş bulunuyor. Zira bu ihtimal fazlası ile fiyatlanmış görünüyor. Gelişmeler ise FED’in faizi artırmayacağı ihtimalini güçlendiriyor.
Öte yandan her şeye rağmen bir Faiz artırımında artışın 0.25 puan seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmeli. Bu oran ise zaten fiyatların içerisine sinmiş durumda. Yani çok da bilinmeyen bir durumla karşı karşıya değiliz. Bir gerçek varki o da dolar/TL grafiklerinde güçlü bir dalganın var olduğu. Tam bir boğa piyasası.

Yabancı satıyor, borsa tutunuyor!
Yabancıların borsadaki payı son bir yılın dip seviyesine geriledi. FED’in haziran ayında faiz artırma beklentisi, kurda olduğu kadar hisse senedi piyasasında da etkisini hissettiriyor. Yabancılar satış yaparak paylarını azalttı. Satışlarla birlikte borsadaki payları, son bir yılın dip seviyesine geriledi. Mart ayının son haftasında alım yaparak paylarını yüzde 63.05’e kadar çıkaran yabancılar nisan başında tekrar satışa geçti. 16 Nisan’da yabancı payı yüzde 62.04’e geriledi.
Yabancıların satışıyla birlikte payları son bir yılın altına gerilemesine rağmen bist 100 Endeksi bir yıl önceki seviyenin yüzde 12 üzerinde bulunuyor. İstatistiklerin gösterdiğine göre genelde yaşanan, yabancı satışlarının etkisiyle birlikte BİST 100 Endeksi’nin de gerilediği yönünde. Bu nedenle endeksin bu hareketini düşüş öncesi son hareketler olarak niteleyenler; “Borsa ne kadar bu seviyelerde tutunursa düştüğünde de o kadar yüksek seviyelerde kalır” diyor. Bir kısım analistler ise, “Borsada pozisyon taşıyanlar vadeli piyasalarda satış yaparak pozisyonlarını dengeliyor” diyor.

Endeks hangi seviyeleri görür?
Endeks 80.000 ile 83.500 aralığında bir bantta sıkıştı. Sıkışmanın aşağı doğru kırılması halinde Endeksin 80.000’in altına kayması durumunda 3.500 puan gerilemesi mümkün. Bu da 76.500’lere tekabül ediyor. Yukarı tarafta 83.500’ün aşılması durumunda 3.500 puan yukarısı 87.000 seviyesine doğru çıkış anlamına gelecektir. (Milliyet)

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)