BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiZeybekci'den enflasyon tahmini----

Zeybekci'den enflasyon tahmini

Zeybekci'den enflasyon tahmini
24 Mart 2015 - 22:18 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2015 sonunda Türkiye'nin ortalama enflasyonu yüzde 5,5'ler seviyesine gelecek" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bursa Milletvekili Önder Matlı ile yem, beyaz et ve yumurta sanayisi sektörlerinin temsilcilerini kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AB ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargonun ardından Rusya'ya yapılan beyaz et ihracatında son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Zeybekci, Rusya ile ilgili batının ambargosunun Türkiye için bir fırsat olduğunu, bu fırsatı Türkiye'nin değerlendirdiğini ve değerlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Enerji fiyatlarındaki aşırı düşmenin Rusya'nın satın alma gücünü etkilediğine işaret eden Zeybekci, bu nedenle de ihracatın yüksek olduğu dönemle bu yılın aynı dönemine bakıldığında ihracatta yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu ifade etti.

Rusya'ya 2013 yılında 2 milyon dolarlık bir beyaz et ihracatı yapıldığını belirten Zeybekci, bunun 2014 yılında 24 milyon dolara çıktığını kaydetti.

"Türkiye, AB'nin kararlarından pozitif etkilenecek"
Faizlerin belirlenmesinde enflasyonun en önemli etken olduğuna işaret eden Zeybekci, "2015 sonunda Türkiye'nin ortalama enflasyonu yüzde 5,5'ler seviyesine gelecek" dedi.

Zeybekci, ülkenin cari açığında ciddi bir iyileşme olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin bu yıl yüzde 4'ler seviyesinde bir cari açık vereceğini, bu rakamın sürdürülebilir olacağını belirtti. 

Yıl sonundaki enflasyon ve cari açığın bugünden satın alınması gerektiğine işaret eden Zeybekci, "Türkiye'nin faiz konusunda daha cesur adımlar atabileceğini öngörüyoruz. Fed'in parasal daralma ve faiz konusundaki adımları Türkiye'yi diğer ülkeler kadar etkilemeyecek. Türkiye AB'den çok daha fazla etkilenecektir. AB, parasal genişlemeye devam edeceğini, faizle ilgili de artışa gitmeyeceğini belirtti. Türkiye, AB'nin kararları ve kararlılığından pozitif etkilenecek, bu Fed kararlarını nötralize edecek" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Faiz konusunda Merkez Bankası ile aynı doğrulara sahip olduklarını ama farklı görüşleri benimsediklerini dile getirdi. 

"Vatandaşın siyasi istikrar konusunda şüphesi yok"
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin siyasi istikrarının stabil olduğunu söyledi. Bu konuda herhangi bir endişe olmadığını vurgulayan Zeybekci, anketlerin de bu düşünceyi teyit ettiğini ifade etti.  Zeybekci, yakın gelecekte vatandaşların bir iktidar değişikliği öngörmediğini de dile getirdi. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)