Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon rakamı için ne dedi?---

Uzmanlar enflasyon rakamı için ne dedi?

1 / 3
Uzmanlar enflasyon rakamı için ne dedi?
05 Ekim 2015 - 10:58 www.finansgundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, çekirdek göstergeleri ön plana alan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) kısa vadede harekete geçmesini beklemediklerini belirtti.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Eylül ayı enflasyon gerçekleşmesinin piyasa beklentilerin bir miktar üzerinde, kendi beklentilerinin de sınırlı ölçüde üzerinde kalarak %0.89 olarak gerçekleştiğini vurgulayarak, piyasa beklentilerinin %0.75, kendi beklentilerinin ise %0.85 seviyesine bulunduğunu anımsattı.

Şenol, TÜFE’deki aylık yükselişin en temel sebebinin gıda ve ulaştırma fiyatlarında görülen artışlar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Eylül ayında gıda fiyatları %1.24, artarken ulaştırma fiyatları da %1.93’lük güçlü bir artış gösterdi. Ay içerisinde akaryakıt fiyatlarında görülen gelişmeler bu yönde bir ulaştırma fiyat artışına işaret etmemekteydi. Buna karşın, hem kurlardaki yükselişin etkileri hem de araç fiyatlarına olan yansımalar ulaştırma fiyatlarındaki artışta belirleyici oldular. Diğer yandan, bu ayda eğlence ve kültür dışındaki hizmet sektörü fiyatlarındaki yıllık artış eğilimi daha sınırlı düzeyde kaldı.

Yıllık bazda bakıldığındaysa, aylık TÜFE gerçekleşmesiyle yıllık bazda %7.14’ten %7.95’e yükseliş görülürken, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam ederek yeniden %10.73’e yükseliş gösterdi.

Çekirdek enflasyon göstergelerindeyse yine olumsuz eğilim devam etti. Hizmet sektöründeki katılık ve kur etkileri talep nedeniyle beklentilerden daha sınırı kalsa da, yine “I” çekirdek göstergesinin %0.81’le yıllık bazda %8.23’e çıkmasına neden oldu. Aylık bazdaki bu sert çıkış ardından gelecek aylarda baz etkileriyle çekirdek enflasyondaki yükseliş bir miktar daha devam edebilecek. Burada %8.50’li düzeylerin aşılması şimdiden garantilenmiş durumda. "

Serdar Şenol, TÜFE’de Ekim ayında 2014 yılındaki gaz ve elektrik zamları nedeniyle belirgin bir baz etkisi oluştuğuna değinerek, Ekim 2014’teki %1.9’luk artışın ardından bu yılda daha sınırlı bir aylık gerçekleşme, Ekim TÜFE’sinde gerileme görülebileceğini kaydetti ve "Buna karşın, geçtiğimiz yıldan bu yana TL’nin değerinde görülen sert kayıplarla yeni zam ihtiyaçları da birikmiş durumda. Bu anlamda, Ekim ayında olmasa da, gelecek dönemlerde zam yapma ihtiyacı yeniden oluşabilir. Bu olası zammı sürekli bir risk faktörü olarak görüyoruz" diye konuştu.

Ekonomist Şenol, yıl sonu enflasyon tahminlerini %8.30’da korurken, çekirdek TÜFE’nin ise daha da yüksek düzeylere ulaşmasının şimdiden netleşmeye başladığını ifade ederek, şu şekilde konuştu:

"Çekirdek göstergeleri ön plana alan TCMB’nin ise kısa vadede harekete geçmesini beklemiyoruz. TCMB, olası faiz artımı için seçim sonrasını bekleyecektir. ABD’den gelen verilerde Fed faiz artırımının ötelenmesiyse TCMB’nin olası faiz artırımını daha da öteleyebilecek gelişmeler olmakta."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster