BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin cazibesi geriledi----

Türkiye'nin cazibesi geriledi

Türkiye'nin cazibesi geriledi
05 Şubat 2016 - 07:34 www.finansgundem.com

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Bloomberg HT’de Arzu Maliki'nin konuğu oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, her şeye rağmen 2015’in ‘fena bir yıl olmadığını’ belirtirken 2016 için ‘Zor bir yıl olacak” ifadesini kullandı.

BloombergHT’ye konuşan ve “Dünyada ve dünya ekonomisinde risk olan konular bizim etrafımızda” diyen Dinçer, “Dolayısıyla jeopolitik risklerin 2016’da da süreceğini öngörüyoruz ve maalesef Türkiye ekonomisi de burada büyük bir fatura ödedi. Şu bir gerçek ki ödemeye de devam ediyor. Güvenlik sorunları yaşandı, ihracat problemleri yaşandı. Bölgede biz ciddi taahhüt işleri yapıyorduk. Aslında tüm bunlara rağmen Türkiye kötü bir performans göstermedi” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de yüzde 4’lük bir büyüme beklendiğine işaret eden Dinçer, “Dünya ekonomisinin genel konjonktürüne baktığımız zaman da başarılı bir büyüme seviyesidir. Gönül ister ki Türkiye yüzde 5 - 6 büyüsün” yorumunu yaptı.

‘FON AKIŞLARI GELİŞMİŞ ÜLKELERE KAYDI’

Yabancıların Türkiye’ye nasıl baktığı ile ilgili olarak da Haluk Dinçer, “Benim sorumluluğumda olan şirketlerde 3 tane yabancı yatırımcı var Fransızlarla Carrefoursa’da ortağız, İngilizlerle Avivasa’da, Belçikalılarla da Ak Sigorta’da ortağız. Her 3’ü de Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor. Ama Türkiye’ye ilk defa girecek yatırımcılar için Türkiye şu anda cazip midir derseniz, ne Türkiye ne de gelişmekte olan ülkeler şu dönemde caziptir. Bunu kabul edelim. Fon akışları dediğim gibi gelişmekte olan ülkelerden daha gelişmiş olan ülkelere doğru kayıyor. Bu anlamda Türkiye’nin cazibesi diğer gelişmekte olan ülkelerle beraber biraz gerilemiştir. Ne yazık ki çok yatırım zamanı gibi durmuyor ama burada var olan şirketler kendi büyümelerini sürdüreceklerdir” dedi.

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grubu Başkanı Dinçer, BloombergHT’den Arzu Maliki’nin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

MEHMET NANE AYRILIĞI
‘Baktım çok kararlı, dostça ayrılıyoruz’


Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane’nin 8 Şubat itibarıyla görevinden ayrılması ile ilgili olarak Dinçer, Sabancı bünyesinde Nane ile 2000 yılından beri beraber olduklarını anımsatarak şu yorumu yaptı: “Carrefoursa’da da başarılı bir 3 dönem geçirdi. Benden izin istedi kendisi ‘Artık kariyerime farklı bir alanda devam etmek istiyorum’ dedi. Oturduk konuştuk baktım kararlı, benim de çok sevdiğim bir arkadaşım... Bu kadar sene beraber çalışmışız. 18 senedir tanışıklığımız var. Bir tören Antalya’da, bir tören de Holding’de yapacağız, böyle dostça ayrılıyoruz.”

ASGARİ ÜCRET
‘Tüketime de yarayacak’


Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın olumsuz etkilerinin bazı sektörlerde mutlaka olacağına işaret eden Haluk Dinçer, “Ama perakendeye baktığımızda bu 300 liralık artışın olumlu etkisi de olacaktır. Çünkü tüketimin yüzde 30’luk bir bölümü gıdaya gider ve gıda tüketiminde bir artış olacaktır. Farklı sektörler farklı şekilde etkilenecek” dedi.

GIDA FİYATLARI
‘Türkiye’de tarım modernleşmeli’


Gıda fiyatlarının bir türlü düşmemesiyle ilgili soruya da Dinçer, “Biz kendi üretimimizi yapıyoruz ama bizim çapımızda kaç tane şirket var. Dolayısıyla diğer zincirlerdeki belirsizlik tüketiciye yansıyor. Bu tarımdaki sorunların da piyasaya yansıması. Mutlaka tarımda bir modernleşme lazım. Modern zincirlerin gelişmesi de gerek” yanıtını verdi.

İRAN PAZARI
‘Araştırma safhasındayız’


Ambargoların kalkmasının ardından İran pazarı ile ilgili olarak, şu anda ‘araştırma aşamasında’ olduklarını dile getiren Dinçer, “Perakendede geçmişte kısıtlamalar vardı, bunları yerinde incelememiz gerekir. Çalışıyoruz, ödevlerimizi yapıyoruz” dedi.

video##2373##player
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)