BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya’da en kötüsü henüz gerçekleşmedi----

Rusya’da en kötüsü henüz gerçekleşmedi

Rusya’da en kötüsü  henüz gerçekleşmedi
30 Ocak 2015 - 15:26 www.finansgundem.com

BBVA’dan şok Rusya raporu… Raporu göre finans dünyasını sarsacak olaylar gelebilir…

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM
 
İspanyol BBVA Bankası’nca hazırlanan raporda bu hafta S&P tarafından kredi notu düşürülen Rusya için en kötü durumun henüz gerçekleşmediği değerlendirmesinde bulunuluyor.

Raporda, S&P tarafından Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunun "yatırım yapılamaz" seviye olarak kabul edilen "BB+"ya düşürülmesinin arkasındaki sebepler şöyle özetleniyor: i) Keskin ekonomik kötüleşme ii) Merkez Bankası’nın parasal hedeflere ulaşmasına yönelik baskılar iii) Daha fazla AB yaptırımları olasılığı.

Bu not indiriminin Rusya ekonomisi ve finansal sektörü için kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olabileceği, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırım yapılabilir seviyede olan notlarını riske sokabileceği ve kurda daha fazla değer kaybına yol açabileceği vurgulanıyor. Rublenin Ekim 2014’ten bu yana euro’ya karşı %50 değer kaybettiği belirtilerek bu durumun büyük şirketlerin dolar cinsinden olan yükümlülükleri ile kuru korumak için Rusya Merkez Bankası’nın rezervleri üzerinde daha fazla baskıya yol açması bekleniyor. Rusya’nın uluslararası rezervlerinin de rublenin değerini korumak, bankacılık sektörünü kurtarmak ve stratejik şirketlere fon sağlamak amacıyla hızla düştüğüne dikkat çekiliyor. 

Raporda, en kötüsünün henüz gerçekleşmediği ve aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi
halinde makro ekonomik durumun öngörülenden de hızlı bozulabileceği yorumunda bulunuluyor.  

YENİ BİR NOT İNDİRİMİ: Eğer Moody’s ve Fitch, S&P’nin kararını izlerse bu yüzden Rus tahvillerinin global endekslerin dışında kalacağı ve endeksten kaynaklanan sermaye çıkışlarının yaşanabileceği ve şirketlerin fon bulma kapasitesinin sınırlanacağı öngörülüyor (borç ödemelerini yerine getirmeleri için daha yüksek maliyet ve kısıtlamalara da yol açabileceği belirtiliyor.)

DAHA FAZLA YAPTIRIM KARARI: Bu hafta AB Dışişleri Bakanları toplantısında Rusya’ya uygulanan yaptırımların süresi 6 ay daha uzatıldı. BBVA raporunda ise Rusya ve Batı arasındaki tansiyonun giderek tırmanması nedeniyle en iyi olasılıkla mevcut yaptırımlarda bir hafifleme olmayacağı en kötü olasılıkla ise daha olumsuz yeni yaptırımların uygulanabileceği belirtiliyor. Krizin daha da tırmanmasının ve/veya sorunların kötü yönetilmesinin daha ciddi yaptırımları (SWIFT ve enerji ticaretine uygulanacak yaptırımlarda dahil olmak üzere)   tetiklemesi bekleniyor.

PETROL FİYATLARININ DAHA FAZLA DÜŞMESİ: Petrol ihracatından elde edilen gelirlerin toplam ihracat gelirlerinin %60’ını oluşturduğu hesaba katıldığında aşırı düşük petrol fiyatlarının ekonomik aktivitede önemli ölçüde yıkıcı sonuçlar doğurabileceği öngörülüyor. Yerel piyasaların performansı kötüleşirken rublenin Ekim’den bu yana %50 olan değer kaybının artabileceğine ve bu durumun finansal sektördeki kırılganlıkları arttırabileceğine de dikkat çekiliyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)