BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKörfez ülkeleri bütçe açığı verecek----

Körfez ülkeleri bütçe açığı verecek

Körfez ülkeleri bütçe açığı verecek
21 Ocak 2015 - 22:13 www.finansgundem.com

IMF, körfez ülkelerinin petrol fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu yıl bütçe açığı verebileceklerini belirtti

Uluslararası Para Fonu (IMF), petrol zengini Körfez ülkelerinin fiyatlarda bu yıl yaşanan düşüşlerin ardından bütçe açığı vermeye hazırlandıklarını açıkladı.

IMF'nin bugün Washington'dan yaptığı açıklamada, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ne (KİK) üye 6 ülkenin bu yıl toplu halde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6.3'ü oranında mali açık verebilecekleri belirtildi. Bu da geçen yıla oranla 11 yüzde puanı kadar bir değişiklik anlamına geliyor. Raporda "Birçok ülke ciddi kesintileri önleyecek ve büyüme üzerindeki etkileri sınırlayacak rezervlere sahip olsa da, uzun vadede harcama planlarını yeniden düzenlemeleri gerecek" denildi.

IMF Ortadoğu'daki petrol ihracatçısı ülkelerin 2105 büyüme tahminlerini Ekim'deki yüzde 3.9'dan yüzde 3'e indirdi. Fon, bölgedeki petrol ithalatçısı ülkelerin büyüme tahminlerini ise, Körfez ve Avrupa'daki ihracat piyasasında beklentinin altında kalan talebin, düşük enerji fiyatlarının sağladığı katkıyı boşa çıkaracağı gerekçesi ile yüzde 3.9'da bıraktı. 

Suudi Arabistan başta olmak üzere KİK ülkeleri, bütçe gelirleri için enerji ihracatına büyük ölçüde bağımlı durumdalar. Bu ülkeler son 10 yıl boyunca yüksek fiyatlardan elde edilen milyarlarca doları kullanarak, istihdam yaratmak ve diğer Arap ülkelerini sarsan siyasi çatışmaları önlemeye çalıştı. Brent petrolü Haziran'dan bu yana yüzde 50 gerilerken, varil başına 50 doların altında işlem görüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)