BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBrezilya ekonomisi felaket günlere dönüyor!----

Brezilya ekonomisi felaket günlere dönüyor!

Brezilya ekonomisi felaket günlere dönüyor!
02 Eylül 2016 - 08:12 www.finansgundem.com

Brezilya 13 yıl sonra felaket dolu günlerin geri mi dönüyor? 2010 yılında işbaşına gelen Başkan 'Dilma Rousseff' görevden alındı. Bu kötü günlerin işareti...

Akşam gazetesi ekonomi yazarı Deniz Gökçe bu gelişmeden sona Brezilya'yı bekleyen tehlikeri kaleme aldı. İşte o yazı;

Bir zamanlar yaşadığı ekonomik felekatlerden silkinip, tüm dünyanın takdir ettiği bir ekonomi haline gelen Brezilya 13 yıl sonra, tekrar daha önceki felaket dolu günlerine geri dönüyor gibi. 2010'da yüzde 7.6 büyüyen Brezilya, 2016'da eksi 3.8 daralıyor. 2017'de de eksi 3.2 daralacak gibi. Enflasyon yüzde 9, işsizlik yüzde 11, bütçe açığı /GSYİH oranı yüzde 6.6, faiz ise yüzde 14 civarına geldi.

İlk defa 2010 yılında işbaşına gelen Başkan 'Dilma Rousseff' geçtiğimiz çarşamba günü, ikinci Başkanlık döneminde Brezilya Senatosu'nun 81 senatöründen 54’ünün oyu ile görevden alındı. Rousseff kamu bütçe açığını olduğundan daha küçük göstermekle, 'vatandaşlarını aldattığı için' mahkum olmuştu. Şahsi para hırsızlığı ithamı yoktu. Brezilya’nın ilk kadın Başkanı olan Dilma PT adlı sol görüşlü İşçi Partisi'nin de hükümetten düşmesine neden oldu. Görevden alınmasa idi 2018 yılına kadar iş başında kalacaktı. PT 2003 yılında Lula da Silva tarafından popüler bir parti haline getirilmişti. Rousseff ise Lula tarafından şahsen seçilerek göreve getirilmişti. Lula’nın iki döneminde Brezilya’da 40 milyon kadar vatandaş fakirlikten kurtulmuştu.

Dilma yerine koalisyon ortağı partinin, başkan yardımcılığı görevindeki üyesi Temer Anayasa nedeni ile 2018'e kadar iş başına gelecek. Ancak Brezilya’da tek sorun ekonomi değil. Brezilya Parlamentosu'nun 50 kadar milletvekili Petrobras adlı dev petrol şirketinin fonlarından 30 milyar dolara yakın fonu 2014 ve 2015'te çeşitli sahte dümenlerle yürütmüş bulunuyorlar. Sahtekarların çoğu da koalisyon ortağı Temer’in partisinden. 1970’li yıllarda solcu bir gerilla olan Dilma Diktatörlerin hakkından gelmiş ama sahtekar milletvekillerinin oyalarını yenememişti.

2018'e kadar işbaşında olacak olan Temer hem resesyonu toparlamak zorunda hem de Petrobras soygununu yapanları da bir şekilde ortadan kaldırmak zorunda.

Bütçe çalışan kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında olması sonucu dev açıklar veriyor.

Ama esas acı olan Merkezci Demokrat Partinin temsilcisi olan Temer’in rüşvetçi ve soyguncu olan kendi partisinin milletvekillerini de korumak zorunda kalacak olması.

Temer’in hayatı Dilma’dan daha zor. Temer kendisi de, seçim için kullanılacak fonlarda limiti aştığı için mahkemelik durumda.

Dilma ise seçmenlere ekonomiyi devlet kontrolu altında tutacağına söz vermiş ama seçimden sonra atadığı finans uzmanı Maliye Bakanı verilen sözü tutmayıp piyasacıların önünü açmış ve eleştirilmeye başlamıştı.
Brezilya ancak 2018 yılında koalisyon olmayan ve yeni bir hükümet kurabilirse tekrar kalıcı hamle yapabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)