Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

1 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

Türkiye'deki siyasi ve sosyal çalkantılara yurtdışı piyasalardaki dalgalanmalar da eklenince ekonomide dengeler sarsıldı. Geçen hafta mali piyasaların geleceğine ışık tutan Ekonomist, yaşanan gelişmelerin ardından bu kez projektörlerini reel sektöre çevirdi. Yaptığımız çalışma, 72 temel sektörün yılın başında ortaya konan planlarında ne gibi değişimler yaşandığını gözler önüne seriyor. Yılbaşında büyüme beklenen lojistik ve turizmde şimdi küçülme bekleniyor. Hazır giyim, tekstil, bilişim ve kimyada büyüme beklentisi sıfıra düşmüş durumda. Diğer sektörlerin de çoğunun büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyon var.


Türkiye'de özel sektör, hem yurtiçin¬deki siyasi belirsizlik hem de küresel piyasalardaki dalgalanma nedeniyle zor günler geçiriyor. Bir genel seçim bile yarattığı siyasi belirsizlik nedeniy¬le ekonomiyi kötü etkilemeye yetmiş¬ken, geçen hafta 1 Kasım'da ikincisi¬nin yapılması karan alındı. Küresel ti-carette zaten bir gerileme yaşanırken geçen hafta Çin'den gelen olumsuz ha¬berler ise işleri iyice karıştırdı. Bu ge¬lişmeler yüzünden döviz kurlarında yaşanan sıçrama, özel sektörün 2015 hedeflerine darbe vurdu.


Yılın başında 2014'ün olumsuzluklarını gidermek isteyen ve 7 Haziran'daki genel seçim sonrasında kuru¬lacak yeni hükümet ile ekonomide re¬form dönemine girileceği beklentisiy¬le hareket eden Türkiye iş dünyası, bu yıl için tüm sektörlerde kayda değer büyüme yaşanmasını öngörüyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Hem küresel piyasalarda hem de yur¬tiçi ve yakın coğrafyada meydana ge¬len olumsuz gelişmeler, bütün sektör¬leri yıl sonu hedeflerinde revizyon yapmaya mecbur bıraktı.


Ekonomist dergisi , 2015'in bitimine dört ay kala, Türkiye ekonomisinin en büyük 12 sektörün¬de yaşanan bu değişimi mercek altına aldı. Hangi sektörün 2015 hedeflerin¬den nasıl uzaklaştığını, hangi gerekçe¬lerle revizyon karan aldığını araştırdık.


Ortaya çıkan tablo, siyasi belirsiz¬liğin reel ekonomiye ağır bir fatura çı¬kardığını, özel sektörün 2015'i 'kayıp yıl' olarak tescil ettiğini gösteriyor. Yaptığımız çalışma, 12 temel sektörün yılın başında ortaya konan planların¬da ne gibi değişimler yaşandığını göz¬ler önüne seriyor. Yılbaşında büyüme beklenen lojistik ve turizmde şimdi kü¬çülme bekleniyor. Hazır giyim, teks¬til, bilişim ve kimyada büyüme beklen¬tisi sıfıra düşmüş durumda. Diğer sektörlerin de çoğunun büyüme bek¬lentilerinde aşağı yönlü revizyon var. 12 sektördeki son duruma ilişkin ay¬rıntılı bilgiler aşağıda yer alıyor.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster