BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk Akım tehlikede----

Türk Akım tehlikede

Türk Akım tehlikede
27 Kasım 2015 - 07:03 www.finansgundem.com

Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan Türkiye-Rusya gerginliğinin ekonomik yansımaları büyüyor

Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının Türk jeti tarafından düşürülmesiyle başlayan gerginliğin ekonomik yansımaları büyüyor. Rus turizm kurumu Türkiye ile işbirliğini sonlandırma kararı aldı  

Türk tarım ürünleri için bir ambargo kararı alınmasa da yüzde 100 kontrol geldi. Rus hükümeti Türk Akım ve nükleer santral gibi dev projelerine yönelik kısıtlayıcı önlem çalışması da başlattı

1- Türk Akım ile nükleer şüpheli

Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya ekonomik yaptırımlar getirmenin hazırlıklarını yapıyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek önlemler için hükümete talimat verdi. 

Bunun ardından Rus Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye’ye yönelik Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi de dahil çeşitli ekonomik sınırlamalar getirilebileceğini söyledi.
Bakan Aleksey Ulyukev, Rusya’nın limanları ve hava sahalarına Türk uçak ve gemilerinin girişini kısıtlayabileceğini hatta yasaklayabileceğini bildirdi. 
İki ülke arasında serbest ticaret bölgesi kurulması hazırlıklarının iptalinin söz konusu olabileceğini belirten Ulyukayev, Rusya’nın Türkiye’de inşa edeceği Akkuyu nükleer santrali hakkındaki soruya, şu yanıtı verdi: 
“Türk Akımı ile aynı şekilde... Bu yatırım projesinin bütününe baktığınızda kısıtlayıcı önlemler yasası kapsamına giriyor ve devlet başkanının talimatı veya hükümet kararına tabi olabilir.”
 
2- ‘Turizmde iptalin tedbirini alırız’


Rusya federal turizm kurumu Rostourism Türkiye ile Rusya arasında turizm alanındaki işbirliğinin durdurulacağını söyledi. 
Rusya’nın Türkiye’ye tur düzenleyen en büyük şirketlerinden Natalie Tours da, Türkiye’ye tur satışlarını durduracağını açıklamıştı.
Öte yandan OTI Holding’in Rusya’da faaliyet gösteren grubuna bağlı tur operatörleri Coral Travel ve Sunmar Tour’un, Rusya Turizm Ajansı’nın uyarısı gereği, 24 Kasım itibariyle Türkiye’ye turist gönderme işlemini ve satışları geçici olarak durduğu bildirildi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Rusya’dan tur iptallerinin savaş koşullarında bile gerçekleşmediğini, yine de böyle bir şeyin olması durumunda gereken tedbirleri alacaklarını dile getirdi. 
‘Türkiye, Mısır kadar emniyetli’ diye talihsiz açıklama yapıldığını dile getiren Yıldırım, bunun olayın sıcaklığıyla duygusal olarak verilen bir tepki olduğunu, Rusya’nın 8 bin vatandaşının Türkiye’de sürekli kalmak üzere gayrimenkul alarak yaşadığını, bu nedenle daha sorumlulukla açıklama yapılması gerektiğini kaydetti.
 
3- Ambargo yerine sıkı denetim var

Rus Başbakanı Medvedev dünkü kabine toplantısında Türkiye’den gıda ithalatına yönelik sınırlama getirileceğini de belirtti. 
Rus Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov ise günlük basın toplantısında, “Türkiye’ye hiçbir ambargo uygulanmayacak. Bunun yerine ilave denetim önlemleri alacağız. Türkiye’nin öngörülemeyen eylemleri karşısında bu tepkimiz doğal” dedi.
Bu kapsamda Rus Tarım Bakanlığı, Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerine tekrar gümrük kontrolü getirileceğini açıkladı. 
Ekonomi gazetesi Kommersant, Rus gümrüklerinin Türk menşeli ya da Türkiye’den gelen mallara ‘riskli ülke’ işlemi yapılması konusunda uyarıldığını yazdı. Bu nedenle gümrükler tüm Türk mallarında yüzde 100 sayım ve kontrol uygulayacak, hatta analize yollayacak. 
Bu şartlarda gıda ihracatının çok zorlaşabileceği düşünülüyor. Bilindiği gibi, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında ilk 3 çeyrekte aslan payını, 748 milyon dolarla domates ve narenciyenin başı çektiği meyve - sebze kaptı. (Milliyet)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)