BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRödovanslı maden şirketine ‘kamu desteği’ uygulamada----

Rödovanslı maden şirketine ‘kamu desteği’ uygulamada

Rödovanslı maden şirketine ‘kamu desteği’ uygulamada
24 Mayıs 2015 - 09:21 www.finansgundem.com

Rödovansla çalışan maden firmalarına kamu desteği uygulanmaya başlıyor

Kamu, rödovansla kamuya iş yapan maden firmalarının yeraltında çalışan maden işçilerinin ücretlerinin ve izinlerinin artırılmasından kaynaklanan maliyet farkını karşılayacak. Geçen yıl gündeme gelen düzenleme tepkiler üzerine geri çekilmişti. Ancak maden firmaları işçi çıkarmaya başlayınca düzenleme yasalaştırıldı ve ikincil düzenlemesi de yaşama geçirildi. Muhalefet, 301 işçinin öldüğü Soma AŞ’nin patronu Alp Gürkan’ın da destekten yararlanacağını belirtiyor.
MALİYET ARTIŞLARI
Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, 11 Eylül 2014 ve 18 Şubat 2015 tarihi itibariyle devam eden rödövans sözleşmeleri, fiyat farkı desteğinden yararlanacak. Maden işçilerinin çalışma koşullarındaki değişikliklerden kaynaklanan maliyet artışları için kamu, firmalara fiyat farkı ödeyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca geçen yıl meclise yapılan sunumda, işçilere verilen haklar nedeniyle rödövansla çalışan maden şirketlerinin maliyetlerinde yüzde 25’lik artış olacağı öngörülmüştü.
Gürkan tepkisi
TBMM’de milletvekil-lerine dağıtılan Enerji Bakanlığı sunumunda, destek alacak firmalar arasında Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma AŞ de yer almıştı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, düzenlemeye eleştirdi. Özel, “Memura, emekliye, işçiye kaynak bulamayan, asgari ücretten vergiyi kaldırmak için kaynak bulamayan, çiftiye mazotu 1.5 liradan vereceğiz deyince ‘kaynak nerede’ diyenler gördük ki Alp Gürkan’a kaynağı bulmuşlar” dedi. Özel, şunları söyledi: “Karar sadece rödovans sözleşmeleri ile ilgili ve Zonguldak, Aydın ve Konya’daki mağduriyet bahane edilip büyük şirketlere para aktarmak asıl niyetleri. Çünkü gideceklerini anladıkları için şirketlere verdikleri vaatleri tutmaya çalışıyorlar. Madenciye, işçiye, emekçiye kaynak bulamayan ama rödovansçılara gider ayak kıyağı geçenlerin gerçek yüzleri bir kez daha ortaya çıktı.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dev24 Mayıs 2015 23:05

    Misal soma madeninde ölümlerden sorumlu olan Beyfendiye kaynak aktaracak devlet, senin benim vergimden. Ayıp yazık günah. Hakkımı helal etmem.