BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNorveç Rusya'yı geçti----

Norveç Rusya'yı geçti

Norveç Rusya'yı geçti
23 Mayıs 2015 - 15:07 www.finansgundem.com

Norveç geçen bu senenin ilk çeyreğinde Batı Avrupa ülkelerine yaptığı doğalgaz satışında rakibi Rusya'yı geride bıraktı

Bu senenin ilk çeyreğine ait verilere göre, Norveç'in Batı Avrupa ülkelerine yapmış olduğu gaz ihracatının 29,2 milyar metreküpe ulaşarak aynı dönemde 20,2 milyar metreküp ihracat yapan Rusya'yı geride bıraktığı bildirildi.

Norveç medyasının Norveç devlet gaz dağıtım operatörü Gassco ve Rusya devlet enerji şirketi Gazprom'un verilerine dayandırarak verdiği habere göre, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde de Batı Avrupa ülkelerinin Norveç'den yaptıkları gaz ithalatının 29,5 milyar metreküpe (bcm) çıkarken, Rusya'dan yapılan ithalatın ise 19,8 milyar metreküpte kaldığı bildirildi.

Norveç, Batı Avrupa ülkelerine olan doğalgaz ihracatında en son 2012 yılında kısa bir süreliğine Rusya'yı geride bırakmış olsa da, doğalgaz devi Rusya kısa sürede toparlanarak tekrar pazarda liderliği ele almayı başarmıştı.

Özellikle Rusya'nın Ukrayna'da yaşanan olaylara müdahalesi ve Kırım'ı ilhakının ardından AB ve Rusya arasında gerilen ilişkiler nedeniyle, Brüksel üye ülkelere baskı yaparak Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılıklarını azaltmaları yönünde telkinlerde bulunmuştu.

Norveç'in Rusya'yı geçmesine etken olarak gösterilen bir diğer unsur ise, hızlı şekilde düşen petrol fiyatları ile Norveç'in ithalatçı ülkelere sunmuş olduğu esnek gaz fiyatları olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu'na göre ise, 2014 yılına ait tüm istatistiksel veriler göz önünde bulundurulduğunda Rusya halen AB'nin en büyük gaz tedarikçisi. A.A
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)