BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKoalisyon gömleği millete uymuyor----

Koalisyon gömleği millete uymuyor

Koalisyon gömleği millete uymuyor
03 Ağustos 2015 - 09:52 www.finansgundem.com

Koalisyon gömleğinin Türkiye'ye uygun olmadığını söyleyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "İstediğimiz tek parti iktidarı" diye konuştu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ile koalisyon süreci, terör saldırıları ve odanın faliyetlerini Sabah'tan Dilek Güngör'e anlattı.

- İş dünyası olarak koalisyon görüşmelerinden ne bekliyorsunuz? 

Son 15 yılda ülkemizin çok büyük kazanımları oldu. Haziran seçimlerinde vatandaşlar tek başına iktidar şansını hiçbir partiye vermedi. Koalisyona ülke olarak ne kadar alışkınız? Geçmişte 60 günlük koalisyonlarda oldu, iki yıllık da… Onun için baktığınızda, aslında koalisyon gömleği milletimize uyan bir gömlek değil. Ama son dönemdeki kazanımlarımızla koalisyon yapabilme kabiliyetimizin olduğuna inanmak istiyoruz. Sürecin uzamasından dolayı biraz zaman kaybediyoruz. Bir an önce güçlü bir hükümetin kurulmasından yanayız. Aslında özünde istediğimiz tek parti iktidarıdır. 

- Kurulmazsa ne olur? 

Dünyanın sonu değil, önümüze sandıklar gelir. Eğer koalisyon kurulamıyorsa beklentimiz en erken seçimdir. Yani YSK'nın belirlediği en kısa sürede seçim yapılmasını isteriz. O süreçte bir azınlık hükümeti kurulur. Acil şekilde seçime gidilir. 

- Hükümet kurulmazsa ne kaybedersiniz? 

Geçmişten gelen yatırımlarımız devam ediyor. Bunları durduramayız. Fakat bunların daha sağlıklı işleyebilmesi için önümüzü görmemiz lazım. Ülkenin bütçesini, borçlanma kaynaklarını veya gelirlerini bilmemiz gerekir. 

- Güçlü hükümetten kastınız AK Parti-CHP mi? MHP ile koalisyon kurulursa güçsüz mü olur? 

En çok sandalye sayısı AK Parti ve CHP'de. Bu olmazsa AK Parti-MHP koalisyonu olur. MHP ilk günden 'Ben bu işin içinde olmayacağım' dedi. Halk koalisyon ortağı olma imkânını sana vermişken sen ilk günden çıkıp bu iradeyi dinlemezsen kaybedersin. Ama son zamanlarda şartlarını sundular. Bu da bir kazanımdır. AK Parti ve MHP iktidarı da güçsüz olur demiyoruz o da güçlü olur. İki partinin tabanları birbirine daha yakın. Fakat ne olursa olsun koalisyon bir seneliğine kurulacaksa hiç olmasın. En erken seçime gidelim. 

- Seçim olsa tablo değişir mi? 

7 Haziran'dan bu yana vatandaş süreci çok sıkı takip ediyor. Diyecek ki; 'Ey partiler… Size hükümette yer alın diye oy verdik, ama işin altına elinizi sokmadınız.' Bu işe yanaşmayan partiler taban kaybedecek. Öte yandan seçim olursa yeni milletvekili adayları da belirlenecek. AK Parti'de 70 vekil bu seçimde 3 dönem kuralına takıldı. Şimdi de 28 vekil bu kurala takılacak. Biz iş dünyası olarak parlamentoda daha fazla temsil edilmek istiyoruz. 

ŞEHİT VARSA EKONOMİYİ KENARA BIRAKIRIZ 
- Son dönemdeki terör saldırıları iş dünyasını tedirgin ediyor mu? 


Her gelen şehit haberi yüreğimizi acıtıyor. Terörün biran önce sona ermesi lazım. Bununla ilgili tüm sivil toplum örgütleriyle bir toplantı yaptık. Hükümetin mücadelesinin arkasında olacağımızı taahhüt ettik. Bir ülkede can kaybı varsa, vatandaşlar olarak, ekonomi-ticaret-sanayi ne derseniz deyin hepsini kenara bırakıp, huzurun ön plana çıkmasını arzu ederiz. 

- Çözüm süreci tamamen bitti mi sizce? 

Bu kardeşlik projesiydi. Çözüm süreci şu anda bitmiş gibi görünse de bitmemeli. Taraflar tam destek vermeli. 

3. HAVALİMANI'NIN YANINA 500 BİN METREKARELİK FUAR KOMPLEKSİ
- İTO'nun yeni fuar alanıyla ilgili çalışması ne durumda? 


Fuar alanıyla ilgili çalışma başlattık. 3'üncü Havalimanı'nın yanında 500 bin metrekarelik komplekste fuar ve sosyal donatı alanları yapılacak. Bu, 6-7 senelik bir projedir, yatırım bedeli de milyar dolarları bulacak. Havalimanı konsorsiyumu da bu işin içinde olacak. Onlarda bu işe sıcak bakıyorlar. Orada çiçekçilik 'hub'ı yapabiliriz. Suudi Arabistan'daki şirketler hurma ticaret merkezi talebiyle geldi. Burası Avrupa'nın en büyük fuar alanı olacak. İtalyanlar ve Almanlar burayı işletmek istiyor. Ama bizim bu işi yapacak kabiliyetimiz var. Fakat 6-7 yıl süre uzun. İstanbul'un acilen fuar alanlarını büyütmeye ihtiyacı var. O yüzden İDTM A.Ş. ve CNR Fuarcılık'ın işlettiği fuar kompleksini de büyütmeye karar verdik. Burayı 330 bin metrekareye çıkaracağız. Yönetim kurularında görüşeceğiz. Proje tamamlanıp ruhsatı aldıktan sonra üç yılda bitiririz. Yatırım bedeli 300 milyon TL'yi aşar.

YUNANİSTAN'A KURTULUŞ GEMİSİ
- İran ve Yunanistan konusunda İTO'nun bir çalışması olacak mı? 


İran'la tercihli ticaret anlaşması imzalandıktan sonra orada bir fuar düzenledik. Sektörel alım günleri projesini hayata geçirmek istiyoruz. Yunanistan'la da turizmde işbirliği yapmak istiyoruz. 2. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'da açlık baş gösterdiği zaman Türkiye oraya gıda yardımında bulunmuş. Oraya giden gemiye 'Kurtuluş Gemisi' denilmiş. İTO olarak biz de yardımda bulunmuşuz.

YENİDEN ADAY OLACAK MI ?
- Önümüzdeki yıl oda seçimleri olacak. Tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?
 

Ben bir önceki dönem meclis başkanlığı yaptım. O zaman meclis başkanlığı yapan birinin tekrar yönetim kurulu başkanlığına geçmesini doğru bulmuyordum. Ama kurullarımızdan ve sivil toplum örgütlerinden talep gelince aday oldum. Önümüzdeki dönemi izleyeceğim. Ben buralarda çok uzun süre görev yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü 380 bin üyemiz var. Her biri İTO'da hizmet etmek isteyebilir.

AİDAT KALKSA NOTERE DÖNERİZ
- ATO aidat nedeniyle üyelerini icraya verdi. Siz de bunu yapıyor musunuz? 


Aidat için hiçbir zaman icraya gitmedik. Borçlarını yapılandırıp, tahsil ediyoruz. 380 bin üyemiz var sadece 400'üyle ilgili icra takibi başlattık. İcra takibinde de hiçbir firmanın ofisinden ürün kaldırmadık veya bankadaki parasına el koymadık. Üye odaklı çalışıyoruz. Birçok ücreti düşürdük. 

- Zorunlu üyelik veya aidat kalkabilir mi? 

Zorunlu üyelik olmazsa hiçbir envanter çalışması yapamazsınız. Bu nedenle zorunlu üyelik kalmak zorunda. Ama zorunlu üyelik kapsamında aidatların nasıl düşürüleceğine bakmak gerek. Aidatları tamamen kaldırırsanız siz burada noter görevine dönersiniz. Biz sadece belge vermiyoruz ki… Üyelerimize birçok yurtdışı programı organize ediyoruz. Onların önünü açmak için fuarlara katılıyoruz. Buraya gelen üst düzey misafirleri ağırlıyoruz. Dolayısıyla belli bir gelire ihtiyacımız var. Bu da aidatlardan karşılanıyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hukukçu03 Ağustos 2015 12:11

    Beğenmediginiz aydın doğan bile bu kadar açık partizanlik yapmıyor. Ayıptır. Yazıktir. Azıcık kalibinizin adamı olunuz.