BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi​Fındık fiyatındaki düşüşün sırrı ne?----

​Fındık fiyatındaki düşüşün sırrı ne?

​Fındık fiyatındaki düşüşün sırrı ne?
26 Kasım 2015 - 17:39 www.finansgundem.com

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Fındık fiyatı hızla düşüyor. Niye düştüğü konusunda kimsenin net bir fikri yok” dedi

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar,  fındık fiyatının düşüşünü engellemek için yüksek fiyatla ürün aldıklarını söyledi.
Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta 15 lira seviyesinde olan fındık fiyatının bugünlerde 12,50’den işlem gördüğünü belirtti.
Fiyat düşüşü konusunda sektör aktörlerinin net bir sebebi ortaya koyamadıklarına işaret eden Bayraktar, fiyatın geleceğiyle ilgili şimdiden bir şeyler söylemenin mümkün olmadığını vurguladı. 
Birliğin fındık fiyatının yükselmesi için gereken tüm mücadeleyi verdiğini anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

DÜŞÜŞÜN MAKUL İZAHI YOK

"Fiyat sert şekilde düşüyor. Kimse bunun nedenini net olarak ortaya koyamıyor. Geçen hafta 15 liraydı. Bu hafta neden 12,5 lira. Kimsenin buna bir makul izahı yok. Fındık fiyatının ne olacağını şimdiden kestirmek mümkün değil. Birlik olarak biz elimizi taşın altına koyduk. Piyasa şartlarının 20 kuruş üzerinde fiyattan fındık alıyoruz. Bu da bize ciddi maliyet getiriyor. Kolay değil. Ciddi bedel ödüyoruz. Ama fındık ve fındık üreticisinin hakları için bunu yapmaya devam edeceğiz."  
Fındık üreticilerinden bundan sonraki süreç için FİSKOBİRLİK'i tercih etmelerini isteyen Bayraktar, "Piyasada etken olmaya çalışıyoruz. Gücümüz nispetinde gelen fındıklara talip olduğumuzu söylüyoruz. Piyasada şartlarının üzerinde fındık almaya çalışıyoruz. O nedenle üreticilerimiz birliği tercih etsinler. Kaynak sorunumuz yok. Eğer ciddi talep görürsek piyasada fiyat yeniden rayına oturacaktır" diye konuştu. 
Türkiye'de rekolteye bağlı olarak yaşanan inişli çıkışlı fındık fiyatının başta dış pazarlar olmak üzere ciddi sorunlara neden olduğunu anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Fındık rekoltesine bağlı olarak fiyat oluşumu doğru değil. 5 liradan 20 lira, 20 liradan 12 lira. Bir ürünün fiyatını sadece 'yoktu', 'az oluyor' diyerek belirlemek doğru olmaz. Bu ürünü tekel olduğumuz için bizim yönetmemiz lazım. Ama oluşan fiyat dalgalanması piyasayı, dünyadaki piyasalarını yönetemediğimiz anlamına geliyor. Bunun içinde devlette, hükumette, bakanlıkta, ilgili kurum ve kuruluşlarda, FİSKOBİRLİK'te, sanayiciler de girer. Biz bu piyasayı yönetemiyoruz. Hep günü birlik yaklaşımlar, günü birlik çözüm önerileri üretildi. Bu yanlış."
Bayraktar, birliğin hızla güçlendiğini, gelecekte piyasada ciddi aktör haline geleceğini aktararak, "Her geçen gün iyiye gidiyoruz. Ama tam olarak istediğimiz yerde değiliz. Hedeflerimiz doğrultusunda neredeyiz dersek 'iyiye gidiyoruz.' Bu sene daha iyiyiz. Daha alınacak çok yolumuz" ifadelerini kullandı. 
 
  
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)