BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUnakıtan Çinliler’e kurtarmış!----

Unakıtan Çinliler’e kurtarmış!

Unakıtan Çinliler’e kurtarmış!
30 Mart 2015 - 12:56 www.finansgundem.com

Çin’de KDV uygulaması nasıl değişti? Unakıtan nasıl bir akıl verdi?

80'li yılların ortalarında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakan olduğu yıllarda getirilen Katma Değer Vergisi'nin (KDV) ilk çıkışını yaşı 40'ın üzerinde olanlar hatırlarlar. "Bir alışveriş, bir fiş" sloganıyla hafızalarımızda yer eden KDV birçok ülke tarafından uygulanıyor. Çin'de de KDV ilk kez başlatıldığında halka benimsetmek için promosyon uygulaması yapılmış.
Her faturanın üzerine kazıyarak ikramiye kazanılacak bir bölüm konmuş. Bazı faturalara büyük ikramiye, diğer bütün faturalara da 3'er, 5'er, 10'ar yuanlık küçük ikramiyeler konulmuş. Ancak daha sonra bu uygulamada önemli bir değişikliğe gidilmiş. Çin gezisinde, faturalardaki promosyon uygulamasının nasıl değiştiğinin hikayesini Çin'de yaşayan bir Türk işadamından dinleyen Para dergisinden Muzaffer Aygün’ün kulis haberine göre, 60. Hükümet’te Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan Çin'e ziyaret için gittiğinde faturaları görmüş ve milyonlarca insanın yaşadığı ülkede dağıtılan paraların çok büyük miktarlar tutacağını hesaplamış. Oradaki Çinli yetkililere mealen "Ben olsam büyük ikramiyeyi yine bırakırdım. Küçük ikramiye yerine 'teşekkür ederiz' ibaresini yazardım" demiş. Çinli yetkililer de bakmışlar ki gayet mantıklı. Bunun üzerine küçük ikramiyeler kaldırılmış. O günden beri artık faturanın üzerindeki bölüm kazındığında eğer büyük ikramiye yoksa sadece ‘teşekkür ederiz’ ibaresi yer almaya başlamış. Böylece Çin hükümeti eski Bakan Kemal Unakıtan sayesinde milyonlarca yuan tasarruf etmiş.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)