BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEnflasyon raporu için çarpıcı yorum!----

Enflasyon raporu için çarpıcı yorum!

Enflasyon raporu için çarpıcı yorum!
31 Temmuz 2015 - 07:28 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, faiz politikasının sadeleşeceğine ilişkin açıklamalarına karşı ne dedi?

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dün açıkladığı 2015 yılının üçüncü enflasyon raporuna yönelik önemli analizlerde bulundu. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılının üçüncü enflasyon raporunu dün açıklamasıyla piyasalar kısa bir an da olsa rahatladı. Ne de olsa “geçici hükümetin” Güneydoğu’da IŞİD ve PKK’ya yönelik iki cephede aynı anda harekâta başlaması sonrasında ekonomi kurmaylarından hiçbir ses duyulmadı. Dün Twitter’da bir izleyici haklı olarak “Babacan nerede?” diye sormuş.

Savaşa girdiğimiz algısının güçlendiği özellikle PKK ile 1990’lardakine benzer çatışmaların şiddetlendiği, şehit haberlerinin her gün geldiği; “analar ağlamasından”, “anaları ağlasın” söylemine geçildiği ortamda en azından ekonomik bir aktörün sahne alması kendilerini sahipsiz hisseden piyasalara kısa bir an da olsa nefes aldırdı. Ancak yeni gelen üç şehit haberiyle bu “an” çok kısa sürdü. Ne acı ki şehit haberlerinin ‘ekonomik endikatör’ haline geldiği  günlere geldik. Ne acı...

Gerçekleşmesi zor tahmin

Neyse dönelim Merkez Bankası’na…

2015 yılsonu TÜFE tahmini yüzde 6.8’den, 6.9’a yükseltilirken, 2016 yılının yüzde 5.5 tahmini korunmuş. Piyasa beklentilerinin yüzde 7.7 olduğu bir ortamda MB’nin tahmini iyimser kalmaya devam etmiş.

Raporda ortalama petrol beklentileri yüzde 2 düşürülmüş (2015 yılı 60’dan 59’a, 2016 yılı 67’den 63 dolara) ve TL cinsi ithalat fiyatlarındaki hareketlerin yılsonu enflasyon tahminine 0.1 puanlık, “iyileşen” gıda enflasyonununda 0.3 puan düşürücü etkisi olacağı belirtilmiş. Uzun süre MB’nin iletişiminde olumsuz etkisinin olmayacağı öne sürülen  TL’deki değer kaybının yaratacağı kur geçişkenliğinin 2015 yılsonu enflasyonunu yüzde 0.5 puan yükseltici olacağı öngörülmüş. Yine gerçekleşme olasılığı düşük bir enflasyon tahmini ile karşı karşıyayız.

Toplantının asıl çarpıcı ve piyasaları ilgilendiren kısmı MB’nin uygulamakta olduğu ve değil yabancıların, yurt içindeki ekonomi aktörlerinin bile anlamakta, yorumlamakta zorluk çektikleri para politikasının “sadeleştirileceği” kısmıydı. Gecelik alt-üst bant, piyasa yapıcı üst bandı vehaftalık politika faizinin karmasından oluşan, sinyal verme etkisi geç ortaya çıkan şu andaki programdan, daha anlaşılabilir, bandın daraltıldığı veya kaldırıldığı, tek faizli bir politikaya geçilme ihtimali var. Ancak MB henüz daha bu konuda “çalışmalarını” bitirmemiş.

Her ne kadar Başçı, “Kimse bizden haddinden fazla bir sıkılaştırma veya gereksiz bir gevşeme beklemesin dese de da ilk algı yüzde 7.50’deki haftalık politika faizinin bu aralar yüzde 8.53’lerde olan ağırlıklı ortalama fonlama faizine yakınsayacağı yönünde.

Henüz çalışma bitmediğinden olsa gerek güne 2.78 seviyelerinden başlayan dolar/TL kuru, Başçı’nın konuşması sonrasında kısa bir süre için 2.7625’e gerilese de gün sonunda yeniden 2.78’lerin üzerine çıktı. Umarız çalışmalar kısa sürede biter.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)