BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBabacan buna razı olmamalıydı...----

Babacan buna razı olmamalıydı...

Babacan buna razı olmamalıydı...
02 Haziran 2015 - 07:33 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, piyasaların çok güvendiği bir isim olan Ali Babacan'a yönelik eleştiride bulundu

Seçime 5 gün kaldı. 5 gün sonra piyasaların çok güvendiği bir isim olan Ali Babacan artık görevini bırakmak zorunda kalacak.  Hürriyet yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde Ali Babacan'ın görevinin bu son günlerinde BBDK Başkanlığına gerçekleşen atamaya yönelik eleştirilerde bulundu. Sağlam Bank Asya'nın devrinin siyasi bir karar olduğunu ve Babacan'ın buna müsade etmemesi gerektiğini savundu. İşte Sağlam'ın o yazısı;

Piyasalarda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın özel bir itibarı vardır. Piyasaların gözü tüm riskli kararlarda Babacan'a çevrilir, olmadık işleri engellemesi beklenirdi. Babacan bir çok kez gerekenin yapılması ve gereksiz kararların alınmasında devreye girdi ve bu itibarı o nedenle kazandı.

Ancak piyasalarda özellikle son birkaç yıldır Babacan'ın işlevine ilişkin tartışmalar da yapıldı. Kimi piyasa oyuncuları Babacan'ın bir çıpa olduğunu belirtirken bazı piyasa uzmanları "Kimse olmadığı için Babacan'a sarılıyoruz. Babacan da çok fazla hata yapıyor, en azından bilerek göz yumuyor" dediler.

Şahsen, Babacan'ın kararlarının altında, belki de istikrarda önemli rol oynayan "Eski DPT teknisyenleri"nin bulunduğunu bilmek bana güven verdi. Ne kadar ideolojik davransalar da, temel birikimleri nedeniyle o bürokratların hataları önlemeye çalışacaklarını bildiğim için güven duydum.

Ancak daha önce de yazdım; Babacan'ın itibarı pahasına, gözleri önünde dönen, Rıza Sarraf örneğinde olduğu gibi, kural dışı işlemlere göz yummasını, kayırma ve yolsuzlukları izlemekle yetinmesini hoş göremedim.

Son örnek; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığına seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen atama yapılmasına razı olmasıdır. Tepedekilerin isteği üzerine, Hazine Müsteşarlığı boş iken, BDDK Başkanlığı'na bu ismin gelmesine nasıl razı oldu, nasıl imza attı, anlamış değilim. Bence Başbakanın ricası da yetmemeliydi...

Sonunda ne oldu; seçime bir hafta kala, tartışmalı ve siyasi kavgalar ortasında yeni BDDK Başkanı'nın ilk icraatı Bank Asya'ya el koymak oldu. Üstüne üstlük Babacan bu işlemin ardından çıkıp "Siyasi karar değil teknik karar, siyasi karar olsa 1.5 yıl önce el konurdu" dedi, bu karardan kendilerinin haberdar olduğunu söyledi. Özetle; bağımsız kurumların siyasallaşmasına onay vermiş oldu.

ONAY VERDİĞİ BDDK BAŞKANI'NIN İLK İCRAATI

Babacan çok iyi biliyor ki; yurt dışı piyasalarda bu karar siyasi bir karar olarak görülüyor ve çok sert olmasa da, tümüyle bankacılık sistemine güveni zedeliyor.

Zaten dün hemen Credit Suisse Group konu ile ilgili bir açıklama yaparak, "Bank Asya'nın kalan hisselerinin TMSF'ye devredilmesinin Türkiye'ye yönelik piyasaya güveni ve ülke varlıklarının risk primi üzerinde olumsuz etki yaratacağını" ifade etti. Yani diyorlar ki; Türkiye'nin tüm hisse senetleri ve tahvilleri bu karardan olumsuz etkilenecek diyorlar.
Babacan yurt dışı piyasaları yakından izliyor ve daha önce Cumhurbaşkanı'nın ısrarına rağmen karar alınamamasında bunun etkili olduğunu çok iyi biliyordu.

Babacan daha önce de mali disiplin için istediği mali kuralın yasalaşmasının neden engellendiğini, imar rantının vergilendirilmesinin hangi amaçla kimler tarafından durdurulduğunu da, engellemelerin altındaki nedenleri biliyordu.

Seçim yaklaşırken "yerli uçak", "yerli oto" için yapılan açıklamaları görmüyor mu? 1 yıl önce Almanya'dan lisans alınıp hemen nasıl bir kişiye uçak işi veriliyor, önceden bir plan var mıydı, nasıl oluyor da ticari iş için savunma fonundan finansman yapılıyor da TAİ'nin hazırlık projeleri rafa kalkıyor, gizli kapaklı lisansı alınmış, bence teknolojide geri kalacağı şimdiden belli bir otomobil için "imzalar atıldı" denilip, bu işe zorunda bırakılıyoruz bilmiyor mu?

Babacan artık hükümette görev almayacak. Bence Başbakana danışman filan da olmayacak. İdeoloji uğruna, politika gereği diyerek, yetkin bir kişi neden sessiz kalarak, itibarının zedelenmesine göz yumarak, şahsen anlamıyorum...
 
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı18 Haziran 2015 14:08

    binlerce saat toplantı katıl ve sonuç bir emekliye bir çay ısmarlamaz bunlar

  • b.kemancı18 Haziran 2015 14:06

    bu insan,ların efendi duruşları sinirleri alınmış olmaları ruhsuz olmaları renk vermemeleri emekli yoksul bunları ilgilendirmez bunlar liyakat ve yağ çekme ustalarıdır emekli gereğini yaptı anlar iseler .

  • delıorman09 Haziran 2015 07:37

    bence bu yazar asya bankda zarar ettı...

  • doğrucu davud02 Haziran 2015 09:10

    adam iyi söylemiş. ben de merak ediyordum yazar camiasında herkes mi korkar diye, bu adam korkmadan yazmış. helal olsun. sermaye yeterlilik oranı %18 lerde olan ve likidite oranı da kanuni hedefin üzerinde olan üstelik az da olsa kar acıklayan bir bankaya hangi hukuki saikle el koyarsınız ki? siyasi olduğu apaçık olan karara sayın babacanın siyasi değil demesi de ayrı bir ilginç. yazık...