BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık“Euro karşıtları AB’de ülke riskini arttırabilir”----

“Euro karşıtları AB’de ülke riskini arttırabilir”

“Euro karşıtları AB’de ülke riskini arttırabilir”
23 Ocak 2015 - 15:58 www.finansgundem.com

Syrıza’nın iktidarında Yunanistan endişeleri gündemden düşmüyor.. S&P bu konuda bir rapor yayınladı

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Financial Times’da yer alan Standard and Poor’s raporunda Pazar günü Yunanistan’da düzenlenecek ve kurtarma paketini yeniden görüşmek isteyen Syrıza’nın birinci çıkması beklenen  seçimlerin yaratabileceği  ülke riski ele alındı.

Raporda, Avrupa çapında euro karşıtı partilerin desteğinin giderek arttığı ve bu ekonomilerin birbirine bağımlılığı göz önüne alındığında  Euro Bölgesi’nden çıkışın ya da ülkenin temerrüde düşmesinin yayılması riskinin bulunduğu belirtiliyor.

S&P halk desteğini geçici bir protesto oyu ya da sadece görevdeki partilerin yüksek orandaki yolsuzluk vakalarına karşı izole edilmiş bir cevap olarak değerlendirmiyor.  Euro karşıtı partilerin önemli bir makro ekonomik politika değişikliğini savunduklarını belirtiyor. Bu partilerin iktidara gelmesi durumunda hükümet tarafından alınacak borçları ödemeyip temerrüde düşme ya da paranın değerini devalüe etme seçeneklerinin yeni bir politika yönelimini simgeleyeceğini öngörüyor.

ÜLKENİN TEMERRÜDE DÜŞMESİ KAÇINILMAZ

S&P ayrıca “Eğer net borçlu bir ülke Euro Bölgesi’nden çıkmazsa bizim görüşümüze göre ülkenin temerrüde düşmesi kaçınılmaz olur” uyarısında da bulunuyor.
S&P diğer Euro Bölgesi hükümetlerinin baskı altındaki üye devletlere bütçelerini konsolide etmeleri için daha fazla zaman vermeleri,  kurtarma kredilerinde daha elverişli koşullar sunmaları ve Avrupa kapsamında sermaye harcamalarının  arttırılması yoluyla Euro karşıtlığıyla savaşacaklarını umuyor.

Ancak S&P gelişmelere tamamen umutsuz yaklaşmıyor ve Euro Bölgesi’ndeki mevcut ülke  notlarının  Euro Bölgesi’nden çıkışın  pek olası olmadığını gösterdiğini açıklıyor.

YEREL BANKALAR ZARARA UĞRAYABİLİR

Raporda:

“Geçmiş deneyimler Euro karşıtı partilerin bir kez iktidara geldiklerinde merkeze  doğru yaklaştıklarını ve bir koalisyon içerisinde daha az ideolojik  tutum takındıklarını gösteriyor. Temel beklenti olarak Yunanistan’da Syrıza’nın olası iktidarı istisna olmak üzere Euro karşıtı bir partinin yakın gelecekte tek başına iktidara gelmesini olası görmüyoruz.”
S&P eğer böyle bir parti iktidara gelirse Euro karşıtı tutumunu Avrupa Merkez Bankası fonlarına ulaşımı kaybederek ekonomisini riske sokma olasılığı nedeniyle yumuşatacağını da öngörüyor.  

Eğer bu riski göze alırsa yerel bankaların likidite kaybı nedeniyle zarara uğrayacağını ve yatırımlar ile harcamaların da erteleneceğini tahmin ediyor. Bu öngörü de geçtiğimiz haftalarda Yunan bankalarının likidite kaybı nedeniyle AMB önünde sıraya girmeleriyle gerçekleşmiş görünüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)