BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi verirken risk üstlenmeli----

Bankalar kredi verirken risk üstlenmeli

Bankalar kredi verirken risk üstlenmeli
30 Mart 2015 - 07:00 www.finansgundem.com

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal, bankalardan elini taşın altına koymasını istedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal, yatırımlar ve büyümedeki gerilemeye dikkat çekerek, bankalardan elini taşın altına koymasını istedi. Erdal, bankaların, finansman ihtiyacı nedeniyle yatırım ve üretim yapmakta zorlanan reel sektöre kredi verirken, özellikle teminat konusunda risk üstlenmeleri ve teminat dışında kredi notu gibi farklı argümanlara da yönelmeleri gerektiğini söyledi.

Büyümeyi hızlandıracak alanlarda acilen adım atılması gerekliliğine dikkat çeken Erdal, örneğin Türk müteahhitlerinin yurtdışında üstlendikleri projelerde yarattığı katma değerin, müşavirlik hizmetleri yabancı firmalar tarafından verilmesi nedeniyle düştüğünü, müşavirlik konusunda farklı bir teşvik programının uygulanması gerekliliğinin altını çizdi.

İlhan Erdal, Dünya'nın sorularını cevaplandırdı.

Piyasada durgunluk ve nakit akışında sıkıntılar dillendiriliyor. MÜSİAD üyeleri arasında böyle bir sıkıntıyı dillendiren var mı?

Son yönetim kurulu toplantısında bu konuyu tartıştık. Şu anda perakende sektöründe ve nakit akışında bir daralma var. Bunu hepimiz izliyoruz. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan genel kurulumuzda bir açıklama yapmış ve seçimlerden sonra finansmanın biraz daha rahatlayacağını söylemişti. Babacan, önceki yıl uygulanan kemer sıkma politikaları ve tasarruf tedbirlerinin değiştirileceğini, piyasanın rahatlatılacağı ifadelerini kullanmıştı. Çevre ülkelerdeki sıkıntılar da var. Zor bir süreçten geçiliyor.

Ancak, mesela geçenlerde Fransa’da Nice şehrinde bir emlak fuarına katıldık. Oradaki havayı gördüğümüzde dünyadaki insanların çoğunun işne gücüne baktığını tespit ettik. Hep olumsuzlukları konuşup, olumsuzluk psikolojisi içinde olmak istemiyoruz. Düzeleceğine inanıyoruz. Tabi ki, realiteyi de görüp, sıkıntılar üzerinde şimdiden önlem alınmalı.

Faiz seviyesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Faiz meselesiyle ilgili eleştirileri yakından takip ediyoruz. Bu konuda Merkez Bankası’nın döviz kurlarını ciddi anlamda baskı altında tutmak yerine, kademeli şekilde yükseltmesi daha doğru olacaktı. Faiz, Merkez Bankası’nın karar almakta gecikmesi yüzünden bu noktaya geldi. İş dünyasının yeni yatırımlara kalkışabilmesi için faizin daha düşük olması gerekiyor.

"Projeye kredi verilebilir"

Bugün bankacılık sisteminin uyguladığı teminata dayalı kredilerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bizim verebileceğimiz teminat belli miktarlarda oluyor. Büyüyebilmemiz için devletin girişimcilerin önünü açması gerekiyor. Özellikle devlet bankaları daha radikal adımlar atmalı. Teminat dışında da birtakım argümanlar olmalı. Nasıl biz mal satarken, her şeyi teminata karşı yapmıyorsak, geçmişi olan, bugüne kadar banka kredibilitesinde sıkıntısı olmayan müteşebbislerin biraz daha rahatlatılması gerekiyor. Ayrıca bankalar gerek kredi, gerekse teminat mektubu verirken, gayrimenkulün değerinin %30’unu ancak esas alıyor. Oysa bunun en azından rayiç bedele yakın olması gerekir. Kalkınma bankası gibi kurumların çok ciddi müfettişleri var. Kredi verirken zaten denetliyorlar, teminat zaten çok ağır şartlarda verildiği için, teminat yerine projeye dayalı kredi verilebilir. Yani bankalar da biraz risk alsın. Geri dönüşünde hiç sıkıntısı olmayan firmanın siciline bakılsın, not verilsin, bu insanın ortada projesi de varsa, daha uyun koşullarda kredi kullandırılabilmeli. Müteşebbis yatırım yaparken bürokratik işlerle boğuşmak istemiyor. Bir süre sonra bıkkınlık geliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)