Ana SayfaBankacılıkBankalar bunun için yarışıyor!---

Bankalar bunun için yarışıyor!

1 / 10
Bankalar bunun için yarışıyor!
04 Şubat 2016 - 14:19 www.finansgundem.com

ABD ve Avrupa'da bireyler 1-2 bankayla çalışıyor. Kurumsalda ise bu sayı 2-3 arasında değişiyor. Türkiye'de ise tablo çok farklı. Bireyselde ortalama 2 banka ile çalışılırken zenginlik artışıyla birlikte sayı 3-4'e çıkıyor. Şirketler tarafında ise ciro büyüdükçe çalışılan banka sayısı artıyor. KOBİ'ler 3-4 bankanın müşterisiyken büyük kurumlar da bu sayı 6 civarında. Gelecek 5 yıl içinde daha az bankaya doğru kayış olacağı düşünülüyor. Bu tabloda ise bankalar, müşterinin "ana" bankası olmak için kıyasıya yarışıyor.

Aslında Türk bankacılık sektörü, büyüme hızından teknolojisine kadar pek çok noktada dünyadaki örneklerinden ayrışıyor. Buna bir örnek de müşterilerin çalıştığı banka sayısı... Boston Consulting Group (BCG) Türkiye Genel Müdürü Burak Tansan, Avrupa ülkeleri ve ABD'de bireylerin genelde 1-2 bankayla çalıştığını açıklıyor. Bank Pozitif CEO'su Hasan Akçakayalıoğlu da yurtdışında tüketicilerin genelde tek bankayla çalıştığını vurguluyor.

Oysa Türkiye'de hem bireyler hem şirketler için bu konuda alışkanlıklar farklı. EY Kıdemli Direktör Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Murat Hatipoğlu'nun da değindiği gibi Türkiye'deki bu konudaki oranlar Avrupa ve ABD'ye göre çok daha yüksek.

ABank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mete Hakan Güner, gelişmiş ekonomilerde büyük şirket ve ticari firmaların genel olarak 2-3 bankayla çalıştığını ve hatta çok sık olmamakla birlikte tek bankayla çalışan firmaların da görüldüğünü belirtiyor.

Bankalar son yıllarda sektörde kâr marjlarının daralmasına paralel müşteri sadakatine daha çok önem vermeye başladı. Bu nedenle de Türk bankaları özellikle ana banka olmak istedikleri segmentlerde bu veriyi sürekli göz önünde bulunduruyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil de "Müşterilerin kaç bankayla çalıştıklarına tabii ki bakıyoruz" diye konuşuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster