BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka hisseleri borsanın yıldızı olacak----

Banka hisseleri borsanın yıldızı olacak

Banka hisseleri borsanın yıldızı olacak
31 Ocak 2016 - 07:44 www.finansgundem.com

Geçen yıl dolar bazında yüzde 40 değer kaybederek dip seviyelere gerileyen banka hisselerini 2016’da daha parlak bir yıl bekliyor.

Kâr düşüşüyle birlikte dolar bazında tarihi dip seviyelerine inen bankalar için 2016 yılı beklentisi hayli yüksek. Veriler, geçtiğimiz yıl dolar bazında yaşanan yüzde 39.84 oranındaki değer kaybından sonra bu yıl için iyimser işaretler veriyor. Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, hisselerin fiyat performansının dolar bazında artıya geçmesi şaşırtıcı olmayacak. Bankalardaki olumlu hareket beraberinde bist 100 Endeksi’ni de olumlu yönde etkileyecek. Zira bankaların endeks üzerinde ciddi bir ağırlığı bulunuyor. Sadece 6 banka, endekste yüzde 30 ağırlığa sahip bulunuyor. 

Bu bankalar Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası, Halk Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Vakıflar Bankası. Piyasadaki dönüş hareketlerini izleyenlerin gözü özellikle Garanti Bankası ile Akbank hisselerinde oluyor. Bunun nedeni ise sadece iki bankanın BIST 100 Endeksi’ndeki ağırlığı yüzde 19.28. İş Bankası ile Halkbank’ın birlikte endeksteki ağırlıkları ise yüzde 8.23 seviyesinde bulunuyor. Bankaların dolar bazında yıllık fiyat hareketlerine baktığımızdaysa 2001’deki kriz dışında üstüste kaybettirmedikleri yönünde. 

Endeks için olumlu
İvmede değişiklik olmaması halinde dolar bazında geçen yıl yaşanan sert düşüş sonrası bu yıl bankalar için toparlanma dönemi olacak. Bankalardaki hareket, endeksi de olumlu yönde etkilerken genel olarak borsanın olumlu bir seyir izlemesine imkan verecek. 



Ezeli rekabette hisseler formda
Yılın ilk ayında en fazla BIST Spor Endeksi yükseldi. Özellikle Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin çıkışı Spor Endeksi’nin ocak ayında yüzde 18.35 prim yapmasına imkan sağladı. 

Yılbaşından bu yana en fazla değer kazanan BIST Spor Endeksi oldu. Endeksin yükselmesine imkan sağlayan ise Beşiktaş ve Fenerbahçe. Yılbaşından bu yana Beşiktaş yatırımcısı yüzde 37.50 oranında kazanırken Fenerbahçe yatırımcısının kazancı yüzde 12.80 oldu. Her iki şirket tüm yatırım araçlarının üzerinde bir getiri elde etti. 

Beşiktaş kazandırdı
Şüphesiz bu noktada dikkat çeken Beşiktaş. Bunun birden fazla nedeni sayılabilir. Takımın performansının yüksek oluşu yatırımcının ilgisini şirket hissesine çekti. Stadın bitecek olması da bir etken. Firmanın bedelli sermaye artırımına gidecek olması da etkenler arasında. Şirket bedelli sermaye artırımına giderek sermayesini yüzde 66.7 artırmak istiyor. 

Artırım yapılırsa sermaye 240 milyon TL’den 400 milyon TL’ye yükselecek. Ortaklardan gelecek nakit ise ağırlıklı olarak futbolcu ücretleriyle diğer borçlara kullanılacak. Sermaye artırımının ardından firmanın mali yapısında bir rahatlama olabilecek. SPK bedelli sermaye artırımını şartlı olarak onaylarken şirket ile kulüp arasındaki borçluluk ilişkisinin bağımsız denetimden geçmesi şartının yerine getirilmesini istedi. SPK’nın geçtiğimiz ekim ayında istediği bu ön şartın ardından konuyla ilgili kamuya yeni bir açıklama gelmedi. 

Beşiktaş Futbol’un son bilançosuna göre firma esas faaliyetlerinden dolayı kâr etmiş görünüyor. Bir firma için asıl olan esas faaliyetlerinden dolayı kâr edebilmesidir. 

Dövizin etkisi
Şirketin mevcut borçluluk yapısı döviz bazlı olduğu için artan döviz kurlarıyla birlikte borç yapısı da ağırlaşırken mali yapısı zayıflıyor. Bunun sonucunda da esas faaliyetlerinden dolayı kâr etse de dönem sonunda zarara dönüyor. Firmanın dönem sonunda zararın azalması önemli olmakla birlikte kâra geçebilmesi daha da önemli olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Halihazırda firmanın birikmiş geçmiş yıl zararı ise 746.4 milyon TL olduğunu göz ardı etmemeli. Firmanın gerçek anlamda düze çıkabilmesi ise biriken bu zararın kapanmasıyla ancak mümkün olabilecek. Aksi taktirde hissede gözlenen çıkış daha öncelerde olduğu gibi yerini sert düşüşe terk etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.  



Piyasalarda rahatlama dönemi
Piyasalar, şok bir gelişme olmazsa birkaç ay sürecek bir rahatlama dönemine girmiş görünüyor. Dolar kurunun üç defa denemesine rağmen 3.07 seviyesindeki zirveyi aşamaması beraberinde satışları getirdi. Dolar kurunun 3.00 TL’nin altına kaymasıyla birlikte BİST 100 Endeksi’nde yukarı doğru hareket başladı. Endeks, haftayı 73.481 seviyesinden tamamladı. Son bir hafta içerisinde 3.237 puan yükselirken yüzde 4.61 oranında değer kazandı. Petrol fiyatındaki gerilemenin yanısıra gerek ABD’den gerekse Japonya’dan gelen haberler piyasalardaki rahatlamanın dayanağını oluşturuyor. BİST 100 Endeksi, 75.000’e yöneldi. Direnç seviyesi 74.000’li seviyelere yaklaşıldıkça kâr satışları artabilir. Yabancı paylarına bakıldığındaysa dip seviyelerden hareketlenme görülüyor. Yabancıların alımlarının devam etmesi piyasalardaki rahatlamanın birkaç ay devam etmesine imkan sağlayacak. Endekste güçlü destekler 72.900 ve 71.000’de iken dirençler 74.000 ve 75.000 seviyelerinde. Dolar kurunda ise takip edilecek destekler 2.9440 - 2.9220 seviyelerinde bulunuyor. Dirençler ise 2.9665 - 2.9830 seviyelerinde.
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)